Tannpuss

Gode råd til tannpuss

 • Puss 2-3 ganger om dagen etter måltid.
 • Puss med rykkvise eller sirkulære bevegelser.
 • Tannpussen skal vare 2-3 minutter.
 • Bruk fluortannkrem.
Rediger Slett

Gode råd for valg av tannbørste

 • Velg en tannbørste med myke, nylonavrundede børster.
 • Bytt ut tannbørsten hver 3.-4. måned.
Rediger Slett

En regelmessig tannpuss er essensielt for å opprettholde en god munnhygiene og sunne tenner, for rengjøring av tennene forebygger bakteriebelegg, bakterieopphopninger og karies. Plakk er matrester/bakteriebelegg som legger seg på tennene hos mange mennesker. Hvis ikke plakken fjernes ved hjelp av tannbørstning, blir den mineralisert og utvikler seg til et hardere belegg som tannstein. I dette tilfellet er tannbørsting ikke lenger tilstrekkelig, og en tannrens hos tannlegen eller tannpleieren blir derfor nødvendig.

Rediger Slett

Det anbefales at du børster tennene minst 2 ganger daglig fordelt på morgen og kveld (helst etter måltider). Selve tannbørstningsrutinen bør vare mellom 2-3 minutter.

Allerede 4 timer etter inntak av mat- og drikkevarer dannes det plakk, derfor bør du tilstrebe å børste tenner etter hvert måltid. Du bør pusse tennene maks 3 ganger om dagen, da for mye børsting kan skade tennene og tannkjøttet.

Når du sover reduseres spyttsekretionen, noe som medfører munnen din tørker ut. Dette gjør det lettere for bakterier å sette seg fast på tennenes plakk, for de setter seg lettere fast på en ru overflate. Du bør derfor børste tennene om morgenen når du står opp og/eller etter morgenmåltidet. På samme måte er en tannpuss viktig om kvelden før du legger deg du går i seng, da du fjerner dagens bakteriebelegg og forhindrer, at disse blir til tannstein. Det anbefales ytterlige at du børster tenner etter frokost.

Rediger Slett

Det er viktig at tennene pusses på en korrekt og skånsom måte ellers kan tannkjøttet og tennene skades.

Når du børster tenner, skal du plassere tannbørsten på tennene og ved tannkjøttet og børste med små gnikkebevegelser. Du bør børste med et lett trykk. Pusser du for hardt kan det resultere i at tannkjøttet trekker seg til bake, sår i tannkjøttet samt abrasjon (slitasje) av emalje og dentin noe som kan gi følsomme tannhalser. Hvis du føler at du trykker for hardt, kan du forsøke at holde tannbørsten som du vil holde en blyant eller kulepenn. Dette innbyr til å børste tennene med et lettere trykk.

Det anbefales at du utvikler en systematisk rutine for tannpussen, der tennene børstes i samme rekkefølge hver gang. Dette øker sannsynligheten for at ingen områder i tannsettet blir oversett. En tannbørstingsrutine varer mellom 2-3 minutter, der hver enkelte tanns innside, ytterside samt skjære- eller tyggeflater børstes. En optimal tannbørstning er oppnådd, når du kjenner m tungen at tennene er glatte. Hvis du merker avleiringer av matrester på tennene og langs tannkjøttet, er tannbørstingen ikke utført omhyggelig nok.

Rediger Slett

Nedenfor er en utdypende og detaljert prosedyre for den daglige tannpussen beskrevet:

 1. Hold tannbørsten vannrett langs tennerne, så noen av børstehårene er i berøring med tannkjøttet.
 2. Hold tannbørsten litt på skrå, så børstehårene peker mot tannkjøttskanten.
 3. Beveg tannbørsten frem og tilbake i 20 rykkvise eller sirkulære bevegelser på hver tann. Spissene på børstehårene skal forbli samme sted når du beveger tannbørsten frem og tilbake. Hvis det gjør vondt i tannkjøttet, børster du for hardt.
 4. Rull eller trekk tannbørsten, så børstehårene beveger seg vekk fra tannkjøttsranden mot tyggeflaten av tannen.
 5. Gjenta ovenstående prosedyre på hver tanns innside, ytterside og skjære-eller tyggeflate. Ved børsting av tyggeflater skal børstehårene holdes direkte ned mot flaten, hvoretter tannbørsten beveges i rykkvise eller sirkulære bevegelser. Vær særlig oppmerksom på rensningen av de bakerste tennene, da det ofte er vanskelig å komme til med tannbørsten.
 6. Innsiden av fortennene i over- og underkjeven skal børstes ved at tannbørsten holdes loddrett, da det er vanskelig å oppnå en grundig børsting med en vannrett børste.
 7. Børst heretter tungen din for å fjerne bakteriene som forårsaker dårlig ånde. Det gjøres ved å børste grundig og fast på tungeryggen ved å føre tannbørsten frem og tilbake. Alternativt kan du bruke en tungeskrape til å rense tungen (se bilder under). Hvis du har et problem med dårlig ånde, kan det være en hjelp å børste ganen??
 8. Til sist spyttes resterende tannpasta ut. Du kan enten velge å skylle munnen eller la tannpastaskummet virke lenger ved at la det bli i munnen.

Det anbefales, at den regelmessige tannpussen blir supplert med rengjøring av overflatene mellom tennene. Du kan med fordel lese våre guider om tanntrådtannstikkere og interdentalbørster.

Rediger Slett

Bildene illustrerer to forskjellige former for tungeskraper.

Rediger Slett

Nedenfor kan du se, hva som karakteriserer en god tannbørste i forhold til børstehode, grep og design.

Børstehode
Det viktigste ved børstehodet er at det føles behagelig i munnen og har en størrelse som muliggjør en rengjøring av de bakerste tennene. Tannbørstehodet skal derfor heller være lite enn for stort. Det anbefales at tannbørstehodet har nylonbørstehår, da de har lengre levetid enn naturlige børster. Ytterligere skal endene på børstehårene være avrundede, så det unngås skade på tannkjøttet.

For å skåne tannkjøttet mest mulig skal tannbørsten helst være myk. Du skal du være oppmerksom på at der er mange tannbørster som ofte er for harde på tross av at de er karakterisert som ”medium” på innpakningen. Hvis tannbørstehodet er for hardt skades tannkjøttet. Ytterligere kan et for hardt børstehode medføre at tannkjøttet trekker seg tilbake slik at roten blottes. Derved kan det oppstå slipeskader og matrester samt bakterier kan legge seg i ”hullet”.

Grepet
Et anatomisk grep er essensielt i forhold til manøvrering av tannbørsten rundt i munnen. Selve tannbørsten behøver ikke ekstra utstyr eller være fleksibel, da for mye fleksibilitet kan gjøre mere skade enn gavn. En tannbørste, som bøyer seg mye, kan medføre at det trykkes for hardt, hvilket skader tannkjøttet.

Design
Designet skal være slik at det fremmer en effektiv rengjøring av tennerne og deres overflater. Det kan være en fordel å bruke en tannbørste, som er smalere i spissen, da det gir en bedre børsting av de bakerste tennene.

Den mest avgjørende faktor ved valg av tannbørste er børstehodet, så hvis du er i tvil bør du velge en myk tannbørste. Ønsker du spesifikke råd tilpasset dine individuelle behov, munnform og evt. tannproblemer, bør du kontakte din tannlege eller tannpleier.

Rediger Slett

Noen foretrekker å bruke en elektrisk tannbørste da de føler at den er lettere å betjene. En elektrisk tannbørste hjelper til med at tannbørsterutinen varer 2-3 minutter samtidig med at den utfører de korrekte bevegelsene. Ved valg av elektrisk tannbørste bør rotasjonshastigheten være så høy som mulig.

Andre foretrekker å bruke en manuell tannbørste der de selv kan styre bevegelsene. Ytterligere er det flere som ikke liker den bråkete og snurrende fornemmelsen en elektrisk tannbørste kan gi.

For å finne ut av hva som egner seg best til deg, er du nødt til å prøve deg frem med to forskjellige metoder. Det viktigste er at den regelmessige tannpussingen er optimal slik at du får fjernet belegg og matrester. Hvis du er i tvil, kan du alltid kontakte din tannlege eller tannpleier for å høre hva de vil anbefale at du anvender i forhold til dine individuelle behov.

Rediger Slett

For å bevare formen og øke tannbørstens holdbarhet bør du følge nedenstående retningslinjer:

 • Skylling: Skyll og vask tannbørsten grundig, så resterende tannpasta, matrester og bakterier blir fjernet.
 • Posisjon: La tannbørsten stå oppreist slik at tannbørstehodet kan tørke. Du bør vente med å sette tannbørsten i et skap til den er helt tørr, da fukt øker tilvekst av bakterier.
 • Andre tannbørster: Unngå å oppbevare tannbørsten i samme holder som andres tannbørster. Hvis ikke det kan unngås, bør du holde dem adskilt, så du minimerer risikoen for krysskontaminering (kryssmitte).
Rediger Slett

Den konstante bruk av tannbørsten – flere ganger daglig – medfører slitasje. Når tannbørsten er slitt skal den skiftes, da den ikke lenger renser tennene hensiktsmessig. I stedet skader tannbørsten mer enn den gavner hvis den er slitt. For at få det mest optimale ut av din tannbørstning bør du skifte ut tannbørsten:

 • Hver 3.-4. måned.
 • Når tannbørsten mister dens naturlige form.
 • Etter en forkjølelse eller influensa.
Rediger Slett

For å opprettholde en god munnhygiene og bevare dine tenner bør du følge følgende retningslinjer vedrørende tannbørsting:

 • Børst tenner minimum 2 ganger om dagen.
 • Bruk 2-3 minutter på hver tannpuss.
 • Velg en liten tannbørste med bløte, nylonavrundede børster.
 • Skift tannbørsten hver 3.-4. måned.
 • Bruk fluortannpasta.
 • Børst forsiktig.
Rediger Slett

Grep
Hvis du opplever problemer med å holde ordentlig på tannbørsten, kan du anvende en gummiball til et bedre grep. Ved å sette fast tannbørstehåndtaket i en gummiball kan du bedre holde fast og manøvre tannbørsten rundt i munnen.

Innfargningstabletter
Hvis du er i tvil om din eller barnas tannpuss er omhyggelig og grundig nok kan du kjøpe innfargingstabletter på apoteket og noen matbutikker. Fargestoffet fra tabletten fester seg til plakk og matrester, som ikke er blitt fjernet ved tannbørsting. Etter tannpussen anvendes tabletten slik at du tygger og fordeler spyttet i hele munnen. Heretter skyller du munnen i vann og spytter restene ut. Hvis det er fargede områder på tennene, tyder det på en mangelfull og ikke tilstrekkelig tannpuss.

Rediger Slett

Barns behov varierer i forhold til voksnes. Ved barn skal det utvises særlig forsiktighet ved tannbørsting og valg av tannbørste, da barn har et sart og ømt tannkjøtt. 

For å oppnå optimal tannpuss skal barnetannbørster ha følgende egenskaper:

 • Lite børstehode.
 • Bløte børstehår.
 • Stort og anatomisk grep.
 • Fleksibelt halsmateriale som hjelper med absorberingen av overdrevent børstepress.

Et attraktivt design og farger med barnemotiver kan gjøre børstingen til en mer behagelig aktivitet. Det anbefales at en barnetannbørste blir skiftet oftere enn en voksentannbørste, da det ofte er en tendens til at den blir raskt slitt pga tannbørstens mykhet. Barn skal ha hjelp til tannpuss til de når 10-12 års alder.

Det er utviklet en spesiell spedbarnstannbørste som kan anvendes til barn under 2 år. Tannbørsten settes på en finger, og på denne måte renses barnets tenner.

Du kan lese mere om instruksjoner til barn her.

 

Rediger Slett

Når du har fast regulering på tennene skal du være særlig påpasselig med tannpussen, da tennenes overflate lett vil kunne etses av syren som dannes ved bakterienes nedbrytning av matrestene i plakken. Derfor er det viktig at få fjernet denne plakken, ellers kan du få hvite/brune varige, ru skader på tennene når du er ferdig med reguleringen.. Dette vil være demineraliserte (avkalkede) områder hvor misfargingene senere vil kunne sette seg.

Der finnes spesielle tannbørster og tanntråd for å unngå dette:

 • Solotannbørste: Tannbørsten er en solo; én liten samlet ”kost” på skaft, som brukes til å komme rundt om reguleringslåsene (brackets) på tennene. Der kan man også anvende en elektrisk Water-pick som renser ved hjelp av kraftig skylling med vann gennem en tynn spiss.
 • Tanntråden skal ha flere forskjellige områder langs tråden – en alminnelig tynn tråd samt en tykkere, mere fyldig del samt være stiv i begge ender – så tanntråden lett kan komme inn mellom tennerne under strengen.  Man kan da rense mellem tennene og under reguleringsstrengen ved å trekke tråden frem og tilbake.
 • Den alminnelige tannbørste skal være bløt, så den kan presses med små sirkelbevegelser lengst mulig inn mellem tennene samt grundig ovenfor strengen ved tannkjøttet.
Rediger Slett