Tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk er en betegnelse for å være nervøs eller redd for å gå til tannlegen og for å få tannbehandling. Angsten skyldes ofte både undersøkelsen, instrumentene og selve behandlingen. Hvis det er så ille at du ikke går til tannlegen, kalles lidelsen odontofobi. I Norge lider mer enn 30% i større eller mindre grad av tannlegeskrekk.

Rediger Slett

De fleste pasienter som lider av tannlegeskrekk unngår regelmessige besøk, undersøkelser og behandlinger. Dette resulterer ofte i dårlig munnhygiene, dårlig ånde og tannproblemer. Tannlegebesøk er nødvendig for å opprettholde en optimal munnhygiene. De fleste skammer seg over både angsten og tennenes tilstand, noe som holder dem borte fra tannlegen.

Du bør kontakte en tannlege du får tillitt til og fortelle om situasjonen din. Sammen finner dere en løsning for hvordan dere i fremtiden skal håndtere angsten før, under og etter tannlegebesøk.

Hvis du unngår tannlegen av økonomiske årsaker, er det også hjelp å få. De fleste klinikker tilbyr finansieringsmuligheter. Du kan lese mer om finansiering av tannbehandling her.

 

Rediger Slett

Når du skal velge tannlege er det viktig at du velger en du har tillitt til. Mange tannleger tar hensyn til pasienter som lider av tannlegeskrekk - de interesserer seg for deg og vil hjelpe deg med å gjennomføre den nødvendige behandlingen. Kontakt tannlegen din og fortell om angsten din - hvorfor og hva du er redd for.  Hvis du ikke selv har svaret på dette, er det viktig at du allikevel kontakter tannlegen, så kan dere samme finne en årsak og løsning.

Hvis du har forsøkt å snakke med tannlegen din om angsten din, men ikke føler at tannlegen er den riktige, kan du alltid skifte tannlege. Men det vil ta tid for den nye tannlegen å lære deg og dine tenner og kjenne. Les mer om bytte av tannlege eller finn en ny tannlege.

Rediger Slett

Tannlegeskrekk kan behandles. Behandlingen er avhengig av ditt ønske om å ta i mot hjelp og at din tannlege er i stand til å gi deg den nødvendige hjelpen. De fleste tannleger interesserer seg for deg og vil hjelpe  deg. Tannlegen kan benytte ulike metoder for å hjelpe og støtte pasienter som lider av tannlegeskrekk. Dette er for eksempel hypnose og psykolog.

Hypnose
Noen tannleger bruker hypnose til å håndtere tannlegeskrekk eller som et supplement til bedøvelsen. Hypnose er et dokumentert effektivt verktøy for å skape forandringer. I hypnose arbeides det med det ubevisste, men du vil ha kontroll under hele forløpet og kunne huske alt som har skjedd.

Psykolog
I spesielt vanskelige tilfeller av tannlegeangst, kan det være en start å oppsøke en psykolog som du kan dele tanker og opplevelser som har medvirkende årsak til tannlegeskrekken med. Noen tannleger samarbeider med psykologer for å oppnå det beste sluttresultatet.

Rediger Slett