Hypnose

Hypnose er en tilstand der en person er i transe. Vi går lett inn og ut av den hypnotiske tilstanden, og de fleste opplever det daglig i forskjellige hverdagssituasjoner. All hypnose er selvhypnose, dvs. at personen selv skaper og avslutter transen. En hypnoseterapeut guider derfor bare personen den rette veien, mens personen andre ganger guider seg selv i den hypnotiske tilstanden.

Rediger Slett

Hypnose kan anvendes til å håndtere og behandle tannlegeskrekk og som supplement til bedøvelse.

Tannlegeskrekk
I Norge lider mange i større eller mindre grad av tannlegeskrekk. Angsten skyldes ofte undersøkelser, instrumenter og selve behandlingen hos tannlegen. De fleste pasienter som lider av tannlegeskrekk, unngår regelmessige besøk og behandlinger, hvilket ofte resulterer i tannproblemer. Flere klinikker tilbyr hypnose for å håndtere denne tannlegeskrekken slik at du faller til ro, slapper av og gå inn i en lett transe.

Bedøvelse
Med hypnose er det mulig å bruke langt mindre bedøvelse og forbedre den etterfølgende tilhelingsprosessen. Hypnose er et godt verktøy som med stor fordel kan anvendes i alle former for behandlinger.

Rediger Slett

Hypnose er et verktøy til å håndtere tannlegeskrekk der tannlegen ved hjelp av hypnotiske teknikker kan skape en bedre opplevelse for deg som pasient. De hypnotiske teknikkene handler i høy grad om kommunikasjon – hvordan det kommuniseres før, under og etter undersøkelse og behandling.

Noen tannklinikker tilbyr lett hypnose der du som pasient blir beroliget, og behandlingen vil være preget av ro og avslappenhet.

Rediger Slett

Hypnose er en fin teknikk når pasienter med tannlegeskrekk skal beroliges. Med hypnose kan du som pasient falle helt til ro, slappe av og gå inn i en lett transe på 2-3 minutter. Under den hypnotiske tilstanden er du ved bevissthet hele tiden, og tannlegen utfører på ingen måte terapibehandling eller ”roter i underbevisstheten”. Du vil være i kontroll under hele forløpet og huske episoden. Hypnose kan derfor med fordel anvendes som supplement til behandling, fordi både tannlegen og pasienten vil oppleve en lettere og hurtigere behandlingsprosess.

Hvis du lider av alvorlig tannlegeskrekk, vil du først kunne få et i eget hjem eller et annet sted enn klinikken. Hypnotisøren vil bearbeide angsten din for selve tannlegebesøket ved hjelp av regressionsterapi. Heretter tar hypnotisøren deg med til klinikken og bistår under besøket, så du fortsatt er avslappet. Ved hjelp av hypnose kan du unngå at motet svikter i siste øyeblikk, da du vil ha hypnotisøren ved din side hele tiden.

Du kan finne en tannlege som tilbyr hypnose, her (kryss av på hypnose som kompetanse).

Rediger Slett