Tannkrem

Tannkrem er et middel i kremform, som påføres på tannbørstens børstehår og anvendes under tannpuss. Tannbørsten og tannpastaen rengjør tennene for matrester, bakterier og plakk ved forsiktig å slipe tennenes overflater rene. Ofte er tannpasta tilsatt smak og har en skummende effekt, som gjør tannbørstningen lettere og mere behagelig.

Rediger Slett

Tannkrem supplerer selve tannbørstningen og hjelper deg med å opprettholde en sunn munnhygiene. De fleste tannkremer inneholder forskjellige ingredienser og kan dermed ha følgende egenskaper:

Tannpasta er ikke nødvendig for å fjerne matrester, bakteriebelegg og plakk. Disse kan fjernes ved hjelp av tannbørsting samt tannstikkeretannråd eller interdentalbørster. Tannkrem er dog med på å gjøre tannbørstingen lettere og mer behagelig. Ytterligere har tannkrem forebyggende egenskaper og bør derfor anvendes i din daglige munnhygienerutine.

Rediger Slett

Tannkrem anvendes ved at en liten mengde tannkrem doseres på tannbørstens børstehår. Ofte fyller mange hele tannbørsten med tannpasta, hvilket ikke er nødvendig. Du skal påføre en dosering tilsvarende en ert eller lillefingernegl.

Etter tannpuss skal du spytte resten av tannkremen ut. Tannpasta skal ikke svelges. Du bør unngå å skylle munnen en halv time etter tannpussen, da får tannkremen virke enda lenger i munnen.

Tannpasta skal anvendes under den daglige tannpussen (2-3 ganger daglig). Les mere om tannpuss her.

 

Rediger Slett

Tannkrem er ofte tilsatt en rekke kjemikalier for å fjerne bakterier og plakk samt for å beskytte tenner og tannkjøtt. De fleste tannkremer i dag inneholder forskjellige ingredienser som har hver sin funksjon og egenskaper. De fleste inneholder poleringsmiddel (pussemiddel), slipemiddel, aromastoffer, skummemiddel, fugtighetsgiver og fortykningsmiddel.

Skummemiddel
Noen tannkremer inneholder såpestoffet: Natrium Lauryl Sulfate, også kalt Sodium Lauryl Sulfate. Skummemidlet er ikke nødvendig for å rengjøre dine tenner, men det er manges oppfattelse at skummemidlet gir en frisk følelse og rene tender.

Fluor (Fluorid)
Fluor forebygger hull i tennene (karies). Fluor bidrar til å gjøre tennene sterkere, så de bedre kan motstå syreangrep. Tannkrem med fluor hjelper med å gjenoppbygge en skadet emalje (remineraliseringsprosess). Du kan få en medisinsk tannkrem med 5000 ppm fluorid, dog er denne reseptpliktig og forhandles kun på apotek. Tannpasta med fluor er ikke skadelig så lenge du anvender tannpastaen som angitt på pakken. Tannpasta med fluor anbefales av de fleste tannleger.

Smak
De fleste tannkremer er tilsatt smak. Smaken er med på å gi en god smak i munnen og motvirker dårlig ånde.

Slipemiddel
Ofte anvendes en tannpasta med slipemiddel hvis tennene dine er misfarget etter f.eks. kaffe, te og rødvin.

Rediger Slett

Det er en god idé å pusse barnets tenner med litt fluorholdig tannkrem – allerede når den første tann bryter frem. Du bør bruke voksentannkrem, så barnet venner seg til smaken og lukten av tannkrem. Barn kan anvende den samme tannkremen som resten av familien – med mindre annet er angitt på pakken. Barnet skal bare ha en mindre dosering av tannkremen. Du kan evt. velge å anvende en mindre fluorholdig tannkrem til barna.

Første bilde illustrerer hvor mye tannkrem som skal brukes ved få tenner, og bilde 2 illustrerer, hvor mye som skal brukes ved flere tenner.

Rediger Slett

Tannkrem har en lang holdbarhetsdato, ofte 30 måneder eller lengre. Hvis tannkremen blir stiv i tuben, er det et tegn på at den ikke lenger bør anvendes. Husk derfor å lukke tuben.

Rediger Slett

Tannleger anbefaler, at du bruker tannkrem med fluor, da det beskytter dine tenner mot hull (karies).

Tannkrem er kun et supplement til den daglige tannpussen. Tandbørstning er det viktigste for å opprettholde en optimal munnhygieneDu kan lese mer om tannpuss her.

Rediger Slett

Så lenge du følger tannkremens retningslinjer og fremgangsmetode, er tannpasta ikke skadelig eller farlig for dine tenner og tannkjøtt.

Rediger Slett