Tannstikkere

En tannstikker er en liten pinne, trekantet i tverrsnitt, spiss og laget av plast eller tre, så den passer i mellomrommene mellom tennene. Tannstikkere har til formål å fjerne matrester mellom tennene. Ved hjelp av tannstikkerens utforming kan bakterier og matrester gnis mekanisk av tennene.

Rediger Slett

Tannstikkere er velegnet til en hurtig rengjøring av mellomrommene etter et måltid. Hensikten med bruk av tannstikkere er å rengjøre tannmellomrommene og opprettholde en god munnhygiene. Tannbørsting er ofte ikke tilstrekkelig til å fjerne alle matrester og bakterier i tannmellomrommene, derfor er det nødvendig å supplere med tannstikkere, tanntråd eller interdentalbørster.

Tannstikkerne er et optimalt hjelpemiddel til å rengjøre tennene, men rengjør kun tennernes mellomrom, derfor skal tannstikkere suppleres med tannbørsting, så tennenes ytterflater også blir rengjort. Tanntråd og interdentalbørster tjener samme formål som tannstikkere – å rengjøre mellom tennene – men anvendes også til å forhindre dannelse av plakk, tannsten samt karies, da alle overflater kan rengjøres.

Rediger Slett

Tannstikkere skal brukes minst 1 gang om dagen. Tannstikkere anvendes etter et måltid eller andre tidspunkter på dagen det er behov for å fjerne matrester og plakk mellom tennene. Hvis du kun har mulighet til å rense tannmellomrommene 1 gang om dagen, anbefales det, at du gjør det om kvelden for å forebygge bakterievekst i løpet av natten.

Bruken av tannstikkere er særlig effektivt hos mennesker med store mellomrom mellom tennene, men også hos pasienter, som lider av periodontitt med tilbaketrukket tannkjøtt og tannkjøttslommer.

Tannstikkere anvendes, hvis det er tilstrekkelig plass mellom tennerne. Hvis ikke dette er tilfellet, anbefales det å anvende tanntråd eller interdentalbørster i stedet.

Rediger Slett

Der finnes forskjellige slags tannstikkere og valget avhenger av dine preferanser og individuelle behov.  Det er viktig at du velger tannstikkere som passer til mellomrommene i dine tenner. Du kan evt. Spørre tannlegen din om hjelp til å finne riktig størrelse.

Tre
Tannstikkere kan fås i en tre laget av bjørk. Det viktige ved disse er at de skal gjøres fuktige innen bruk, så de kan forme seg etter tennenes mellomrom og ikke knekker.

Plast
En annen type tannstikkere er laget av plast. De er designet til å kunne bøyes og formes etter tennenes mellomrom.

Tannstikkere kan fås både med og uten smak. Ofte anvendes tannstikkere med smak – f.eks peppermynte og mint – for å bevare en god ånde. Andre tannstikkere er impregnert med fluor for å forebygge karies. Hvis du anvender fluorimpregnerte tannstikkere, så vent minst ½ time før du spiser eller drikker. Dermed utnytter du best mulig fluorens effekt.

Rediger Slett

Ofte trykkes det for hardt når tannstikkere brukes til å rense tannmellomrommene. Du bør derfor være forsiktig, da uhensiktsmessig bruk av tannstikkere vil føre til slipespor på tennerne og tilbaketrekking av tannkjøttet.

Nedenstående trinn sikrer deg en optimal bruk av tannstikkere:

  1. Anvender du tannstikkere laget av tre, skal du fukte tannstikkeren i munnen før bruk slik at den kan forme seg bedre etter mellomrommene og ikke knekker så lett.
  2. Den smale, flate delen av tannstikkeren skal vende ned mot tannkjøttet.
  3. Før tannstikkerens spiss gjennom mellomrommet mellom tennene, så du kan føle spissen på baksiden av tannrekken. Den flate side skal vende mot tannkjøttet.
  4. Rengjøringen foretas med en lett bevegelse inn og ut i mellomrommet og deretter oppover.
  5. Kjør tannstikken ut og inn 7-10 ganger først langs den ene tannflate og deretter langs den anden tannflate.
  6. For å sikre en forsiktig og fast bevegelse er det en fordel å finne støtte til fingre eller hånden mot kinnet, kjeven eller haken.
  7. Gjenta ovenstående prosedyrer i både overkjeven og underkjeven.
  8. Anvender du plastikk tannstikkere som kan brukes flere ganger, skal du vaske disse etter bruk.

Du kan også få din tannlege til å vise deg hvordan du bruker tannstikkere mest optimalt.

Rediger Slett

Hvis du opplever problemer med å anvende tannstikkerne optimalt og behøver hjelpemidler til å utføre den daglige rensing av mellomrommet mellom tennene, bør du rådføre deg hos tannlegen. Du bør overveie om tannstikkere er det riktige valg - tanntråd og interdentalbørster har andre fordeler, som kan passe bedre til dine individuelle behov og preferanser.

Rediger Slett

Hvis du anvender regulering kan det være vanskelig å anvende tannstikkere, da det ikke er mulig å rense alle tennenes overflater. Du bør derfor anvende tandtråd eller interdentalbørster, der er lettere å styre når du har regulering. Du kan evt. rådføre deg hos din tannlege og få tips til, hvordan du får rengjort dine tenner mest optimalt.

Rediger Slett

Tanntråd eller interdentalbørster kan erstatte tannstikkere, da de tjener samme formål. Ofte anbefales tanntråd og interdentalbørster til en grundigere rengjøring av tannmellomrommene om kvelden, der tannstikkere brukes til å fjerne bakterier og matrester etter et måltid. Uansett hva er det viktig å få rengjort mellomrommene, så du unngår dannelsen av plakk og tannsten.

Rediger Slett