Tanntråd

Tanntråden er en myk tråd, som brukes til å rense plakk i mellomrommet mellom tennene. Tanntråd brukes ved at du starter nede ved tannkjøttet og beveger den stramme tråden i opp- og nedadgående bevegelser. Tanntråd har til formål å rengjøre overflatene mellom tennene. Dermed fjernes matrester, bakterier og plakk i rommene mellom tennene dine, og du forebygger og forhindrer hull i tennenetannkjøttsbetennelse og periodontitt, som er sykdommer forårsaket av bakterieansamlinger.

Tanntråd er tilgjengelig i en rekke ulike former og materialer og omfatter voksbehandlede eller ikke-voksbehandlede (silke), aromatisert eller ikke-aromatisert samt flertrådet og enkelttrådet tanntråd.

Rediger Slett

Tanntråd er et viktig hjelpemiddel for å opprettholde en god munnhygiene.  Mange er ikke klar over betydningen av tanntrådbruk, og de fleste er av den oppfattelse at tannbørstning er tilstrekkelig til å fjerne matrester og bakterier. Tannbørsting kan ikke alene fjerne alle former for bakterier og plakk, og derfor er det behov for å anvende tanntråd.

Tanntråd anvendes til å forebygge og forhindre dannelse av plakk. Plakk og bakterier kombinert med stivelse og sukker produserer syre, som klistrer seg fast til tennene og over tid oppløses emaljen/dentin og rotsement pga. syredannelsen. Hvis plakk ikke blir fjernet, herder den og blir til tannsten. Tannsten legger til rette for mer plakk, som igjen utvikler seg til tannsten. Dette resulterer i forskjellige tannproblemer som hull i tennenetannkjøttssykdommer og periodontitt.

Rediger Slett

For å oppnå en optimal effekt er det god praksis å anvende tanntråd 2 ganger daglig. Hvis ikke dette er mulig, bør du som minimum rense grundig mellom tennene 1 gang daglig.

Anvend tanntråd som en del av din daglige munnhygienerutine ved å bruke det hver gang etter tannbørstning. Det er viktig at du bruker tilstrekkelig tid for å være sikker på at alle matrester, bakterier og plakk er fjernet. Innlæring tar tid (3-4 uker), men ikke gi opp!

Etter bruk de første par gangene er det normalt å oppleve ømhet og blødning fra tannkjøttet når du anvender tanntråd. Det er et tegn på at bakterieansamlinger og plakk fra et lett betent tannkjøtt har blitt fjernet, og tilhelingen er i gang. Disse symptomene vil minimeres etter de første par gangene og ytterligere avta med tiden. Hvis du stadig opplever blødning, bør du konsultere en tannlege.

Rediger Slett

Trinnene nedenfor sikrer deg en optimal effekt av tanntråd:

  • Velg den tanntråden du foretrekker.
  • Riv av ca. 40 cm
  • Ta tak i den ene enden av tanntråden og vikl heretter tråden rundt den midterste fingeren på venstre hånd. Den andre enden av tråden vikles om den midterste fingeren på høyre hånd. Hvis du foretrekker at vikle tråden om pekefingrene, kan du med fordel gjøre det.
  • Ta tak i tanntråden mellom tommel-og pekefinger og vær sikker på at du har en stram ca. 2 cm lang del av tanntråden mellom de to fingrene. Hvis du foretrekker å bruke et hjelpemiddel f.eks. en tanntrådsholder, kan du bruke dette i stedet.
  • Skyv tanntråden ned mellom tennene med en lett sagebevegelse.
  • Hold tanntråden fast inn i mot først den ene tannen, så den andre og gni tråden mot tannen i en serie  opp- og nedadgående bevegelser. Sørg for at du kommer godt ned ved tannkjøttskanten. Ikke gni for kraftig. Da kan tanntråden ryke eller skade tannkjøttet ditt.
  • Gjenta ovenstående prosedyre på alle tenner. Det er viktig at du bruker en ny, ren del av tanntråden på hver enkelte tann.
  • Kom inn i en rytme ved å starte med at rengjøre overmunnen fra venstre mot høyre. Gjenta samme prosedyre for undermunnen.
  • Skyll munnen med vann eller munnskylleveske for å fjerne de løse matrestene.

Hvis du merker at tanntråden sitter fast, henger i noe mellom tennene selv om den ikke burde – skal du kontakte tannlegen.

Rediger Slett

Det eksisterer forskjellige typer tanntråd: Enkeltrådet (PFTE-tanntråd), silketråd og flertrådet (nylontråd), som kan ha forskjellige egenskaper. Der er både fordeler og ulemper ved alle og det er itt smak og behag.

Tynn tanntråd
Den tynne tanntråden appellerer til personer med tette tenner. Ved hjelp av denne type tanntråd er det lettere at bevege tråden i opp- og nedadgående bevegelser mellom tennene.

Teflon tanntråd
Teflon tanntråd anses som en ekstraordinær form for tanntråd. Den minner om den tynne tanntråden ved at den er smidig og holdbar og ofte enda mer holdbar.  Formen sørger for at den glir lett inn og ut mellom tennene.

Båndformet tanntråd
Båndformet tanntråd er en tykkere type tanntråd, som er utviklet til mennesker som ikke har spesielt tette tenner.

Voksbehandlet og ikke-voksbehandlet tanntråd
Flesteparten foretrekker å bruke en voksbehandlet tanntråd da denne kan beveges jevnt og lett mellom tennene uten risiko for at tråden frynser seg eller setter seg fast mellom tennene.

Aromatisert og ikke-aromatisert tanntråd
Aromatiske tanntrådstyper er tanntråd med smak f.eks. mynte. Formålet er å oppnå en friskere ånde og en mer behagelig smak i munnen. Noen typer tanntråd er tilsatt fluor for å yte ekstra beskyttelse mot hull i tennene.

Det viktige er å fine den tanntråd som passer til dine individuelle behov. Din tannlege eller tannpleier vil være i stand til å gi deg råd og anbefale deg en passende type tanntråd.

Rediger Slett

Der er finnes forskjellige hjelpemidler som gjør bruken av tanntråd lettere. Ofte anvendes hjelpemidlene av personer som har vanskelig for å bruke tanntråd f.eks. grunnet gikt eller en lignende form for svekkelse.

Tanntrådsholder
Tanntrådsholdere er en særlig anordning til å sette fast tanntråden. En tanntrådsholder er en håndholdt enhet med to ben og er formet som en ”Y” eller ”F”. Tanntråden blir satt fast mellom disse bena og holdes fast. Tråden anvendes på samme måte som den konvensjonelle tanntråden. En annen type holder er spiss i den motsatte enden og fungerer som en tannstikker. Tanntrådsholdere finnes i en rekke former og farger og er designet for både voksne og barn.

Tanntrådshåndtak
Tanntrådshåndtak består av et langt skaft med et gummigrep, hvilket gjør den ideell som hjelpemiddel for personer med svake hender. Skaftet har et lite, avtagbart tanntrådshode og kan skiftes med en refill. Det lange håndtaket og det lille hodet er designet for å være fleksibelt, så det er mulig å nå de bakerste tennene. De bakerste tennene kan være vanskelige å rengjøre med alminnelig tanntråd, derfor letter et tanntrådshåndtak ofte prosessen.

Rediger Slett

Personer med regulering på tennene kan støte på ulike utfordringer i forhold til å anvende tanntråd på tenner med regulering. Ofte tar det lang tid å gjennomføre en rensing av overflatene mellom tennene med tanntråd. Det krever tid og tålmodighet, men det er verdt sluttresultatet.

Det er særlig viktig å anvende tanntråd hvis du har regulering. Det skyldes at matrester og bakterier lettere blir fanget under metalltrådene og brackets (låsene). Det anbefales at du anvender voksbehandlet tanntråd, da denne ikke henger seg så lett opp.

Selve tanntrådsteknikken er den samme som nevnt ovenfor, men du bør være ekstra forsiktig med å ikke legge et for stort trykk på metalltrådene i reguleringen. Disse er tynne og kan ryke, hvis de belastes for voldsomt.

Hvis du opplever problemer med å bruke tanntråd, kan du spørre tannlegen din om råd.

Rediger Slett

Interdentalbørster erstatter bruken av tanntråd, selv om de også er skapt til å rengjøre mellomrommene mellom tennene. Tannstikkere kan til dels erstatte tanntråd, men er ikke en 100% erstatning. Ofte avhenger valget mellom tanntråd, interdentalbørster og tannstikkere av personlige preferanser og individuelle tannsett.

Rediger Slett