Interdentalbørster

En interdentalbørste er en liten børste formet som en flaskekost. Den brukes til å rengjøre overflatene mellom tennene for matrester, bakterier og plakk. Interdentalbørsten blir ofte kalt for mini-flaskekoster eller mellomromsbørste. En interdentalbørste er lett å bruke samtidig som det er et effektivt hjelpemiddel til rengjøring av tannmellomrom. Effektiviteten avhenger av at du anvender riktig størrelse. Du kan få rådgivning hos tannlegen din om hvilken størrelse som passer til dine tenner.

Rediger Slett

Interdentalbørster er et supplement til den daglige tannpussen. Interdentalbørster rengjør tennenes mellomrom, der tannbørsten ellers ikke kan komme til. På den måten forebygges hull (karies), tannkjøttsbetennelse og andre tannkjøttssykdommer. Interdentalbørsten er viktig for å opprettholde optimal munnhygiene.

Rediger Slett

Interdentalbørster er en del av den daglige munnhygiene. Disse skal anvendes minst 1 gang om dagen i forbindelse med måltider – og gjerne etter tannpuss på kvelden. Du kan lese mer om tannpuss her.

Interdentalbørster er det rette hjelpemiddel hvis mellomrommet mellom tennene er så store at tanntråd ikke kan rengjøre tannflatene tilstrekkelig. De kan også anvendes, hvis du har broer eller blotlagt tannrøtter.

Rediger Slett

Interdentalbørster finnes i mange forskjellige størrelser, så de kan passe akkurat dine mellomrom. Før du anvender interdentalbørster er det viktig å finne størrelsen som passer. Det er bedre å gå en størrelse ned i diameter enn å tvinge interdentalbørsten inn mellom tennene, dog rengjør en for liten interdentalbørste ikke tennene optimalt. Ofte er det nødvendig å ha mer enn én størrelse, da dine tenner kan ha ulike størrelser på mellomrommene.

Det er viktig at metallet fra interdentalbørsten ikke skurer på tannen eller tannkjøttet. Hvis dette er tilfellet, skal du ha en annen størrelse. Hvis ikke du er sikker på størrelsen, kan du få veiledning av din tannpleier eller tannlege. De kan hjelpe deg med å velge den riktige størrelsen som passer til dine tenner.

Rediger Slett

Interdentalbørsten skal føres langsomt inn og ut av mellomrommet. Effekten blir større, hvis du roterer børsten, mens den er inne i mellomrommet.

Veiledningen nedenfor hjelper deg med å anvende interdentalbørsten optimalt og oppnå best mulig effekt:

  • Før interdentalbørsten inn i mellomrommet mellom tennene fra forsiden av tennene.
  • Beveg interdentalbørsten i sin fulle lenge langsomt frem og tilbake i mellomrommet ca. 7-10 ganger med fibrene presset forsiktig mot tannflatene. Du kan med fordel rotere børsten.
  • Gjenta ovenstående prosedyre for baksiden av tennene (tungesiden).

Hvis ikke interdentalbørsten glir rett gjennom tannmellomrommene har du bruk for en mindre størrelse.

Du skal ikke anvende tannkrem på interdentalbørsten, for da blir den mindre effektiv. Tannkrem skal kun brukes, hvis du er blitt rådet til det av tannlegen.

Når du anvender interdentalbørsten første gang kan du risikere ømhet og blødning. Det skyldes at interdentalbørsten fjerner plakk som har sittet uforstyrret og påvirket tannkjøttet. Hvis du fortsetter med å bruke interdentalbørste, vil tannkjøttet med stor sannsynelighet tilhele og blødningen vil minske. Du forhindrer at tannkjøttsbetennelse utvikler sig til andre tannkjøttssykdommer.

Rediger Slett

Interdentalbørster kan fås i forskjellige former, materialer og diametre. Børstene på interdentalbørsten kan fås i materialer som nylon eller gummi, og disse kan være montert på en plastikkdekket metalltråd. Det er metalltrådens tykkelse som avgjør hvilken størrelse du skal anvende til dine tannmellomrom.

De børster som er laget helt i plastikk kommer lettere inn i smale områder mellom tennene og er således ikke hemmet av diameteren på metalltråden.

Rediger Slett

Noen typer interdentalbørster kan monteres i et plastikk- eller metallhåndtak mens andre interdentalbørster bruker metalltråden som håndtak.

Du kan rådføre deg hos din tannlege, som kan hjelpe deg med å finne den rette interdentalbørsten for deg.

Rediger Slett

Interdentalbørsten skal byttes ut når den blir slitt, for da rengjør den ikke lenger tannmellomrommene optimalt. Ved store mellomrom kan børstene holde lenger end ved mindre tannmellomrom. Er børstene laget i plast, f.eks. ”Gum-Picks”, holder de kun kort tid, men ofte er de lettere å bruke.

Rediger Slett

Hvis du har regulering eller implantater, kan du med fordel anvende en interdentalbørste. Interdentalbørsten er et godt hjelpemiddel til å komme inn under reguleringen eller implantatet og få rengjort selv de vanskeligste steder.

Rediger Slett

En interdentalbørste kan erstattes med tannstikkere eller tanntråd, som tjener samme formål – å fjerne bakterier og matrester mellom tennene. 

Rediger Slett